Monstruösa måndag

Dagen började redan väldigt dåligt i natt. Kan väl först nämna min besvikelse på Europa. Inte ens 70 år har gått sedan förintelsen och nu röstas högerextremistiska partier fram i nästan vart enda land. I Frankrike blev Front National, ett ytterst rasistiskt parti, störst, och här i Sverige fick Sverigedemokraterna nästan 10% av rösterna. Det här skrämmer mig något oerhört. Att rasistiska partier kan gå fram så mycket i val, att människor är så egoistiska och att vi verkligen aldrig lär oss av vår historia, det är skrämmande. Ingen ska någonsin få hota någon på grund av dennes etniska bakgrund. Ingen ska hota min rätt till ett jämställt samhälle, bara för att jag är kvinna. Ingen ska få hota alla vi människors lika värde. Därför måste vi stå upp mot rasismen och denna diskriminering som nu är invalt i vårt EU-parlament. Låt den inte normaliseras. Skriv, skrik, protestera, säg nej, lyssna, diskutera, demonstrera och våga - för vi är starkare än dom.
 
När valvakan tog slut på SVT kom nästa, dock inte fullt så allvarliga, stöt. En redovisning som skulle framföras samma dag. Det var bara att sätta sig kl 01:30 på natten och skriva den. Kl 03:00 kom jag i säng, vaknade kl 08 av en hemsk mardröm som involverade min fina kanin (var tvungen att ringa mamma och fråga om han var okej, det var han såklart, älskade prins <3). Sedan skola på det, fortfarande med EU-valet i färskt minne. När jag kom hem efter skolan ville jag egentligen bara sova. Sova bort rasism, mardrömmar, språhistoria och stress. Jag tog en liten tupplur och bestämde mig sedan för att gå på bio för att skingra tankarna - vilket jag lyckades alldeles ypperligt med (trots min långa deprimerande utläggning i hela inlägget här). Så skönt att kunna fly verkligheten ibland, även om det bara är för två timmar. Jag flydde med X-men, och kom tillbaka lite gladare och lite lättare. Redo att lämna denna monsturösa måndag för en toppen-tisdag, here I come!
 
 

Dagens goda gärning

Söndag 25 maj betyder en sak - Mors dag! Eller, ja, det också (grattis på mors dag mamma <3). Men kanske framföallt - val till EU-parlamentet! Hur fantastiskt är det egentligen inte att vi lever i ett demokratiskt land där man får rösta hur man vill? Väldigt fantastisk skulle jag vilja säga! Så idag klädde jag upp mig lite extra med långkjol och sandaler för att gå och rösta för första gången i mitt liv. Jag blev väldigt osäker på hur jag skulle göra men de snälla "valmänniskorna" (de som tar emot rösterna) hjälpte mig såklart. När jag sedan lämnade in mitt valkuvert sa kvinnan som tog emot det "Vad kul det är att se någon ung som kommer in och röstar!" - vilket gjorde mig både glad och lite... fundersam. För mig är det väldigt viktigt att rösta, och om man inte vet vad man vill rösta på eller inte tycker att något parti representar något bra, så kan man också rösta helt blankt för att visa det. Jag kan faktiskt inte komma på någon bra anledning till att inte rösta. Ingen alls. Jag röstar för att göra mig hörd, för att visa att jag bryr mig om Sverige och världen, för att få ett hållbart klimat, för att få ett jämställt samhälle, för att inte låta nationalistiska och rasistiska partierna ta över makten. Jag röstar för att göra skillnad, jag röstar för att det är viktigt.

Belönade mig med en glass efter röstningen och drog på mitt "ut-med-dig-och-rösta"-face till mina instagramföljare

Fotografering

Igår hade jag min första fotografering sedan december(!), ett väldigt långt uppehåll vill säga. Men efter att ha promenerat förbi slottet här i Uppsala i skymningen kände jag att jag inte kunde åka hem till Norrland med gott samvete om jag inte fick uttnyttja det här fantastiska ljuset, vädret och miljön som finns just här. Därför frågade jag Sanna om hon och hennes fästman Erik kunde tänka sig att ställa upp som modeller, och visst gjorde dom det! Det var så härligt att hålla i kameran igen, känna lyckan när man prickar helt rätt i ljuset och framför allt, föreviga dessa fina människor på bild! Jag blev supernöjd och jag tror Sanna och Erik blev det också, vilket värmde ännu mer. I sommar ska jag deifinitivt dra fler människor framför kameran, kanske blir det något "riktigt" fotojobb också, men det viktigaste ändå är ju att göra något som känns roligt!


Renovering och blodomloppet

Ja, det här med renoveringar har väl aldrig varit det roligaste jag vet. Missförstå mig inte, det blir alltid superfint när det väl är gjorrt - men själva processen medan det görs om, nej den skippar jag gärna. Uppsalahem har nu bestämt att byta golv i alla lägenheter i mitt hus, och såklart fick jag min renovering 2 veckor innan jag flyttar, japp japp. Så hela lägenheten är ett stök eftersom jag var tvungen att flytta alla saker från toan ut i rummet, jag har som smått börjat flyttpacka men inte för mycket eftersom det inte får plats någonstans och jag kommer ha hantverkare här förmodligen från 7-18 varje dag till fredag. Imorse kom de dock kl 9 när jag klev upp och både dem och jag blev väl sisådär bekväma med att dela ett utrymme på 24kvm med varandra, samt att de lämnade dörren öppen medan jag åt frukost, så jag lämnade mitt fina hem och drog till skolan.
 
På skolan satt jag sedan från kl 10:30 till ca 15 och pluggade (fick i alla fall tack vare hantverkarna en hel del gjort!). Och för att sedan undvika handverkare ytterligare, och för att vara en god och supportig vän, följde jag med Jenny till Studenternas IP där hon skulle springa blodomloppet. Medan hon var nervös, värmde upp och var hurtig satt jag på läktaren och lapade i mig solsken. Det var riktigt mysigt att sitta där bland alla människor och bara få vara, vara ute i solen utan att göra någonting. Jenny kom tillbaka sedan efter att ha sprungit en mil (!!!), trots att hon sprungit vårruset dan innan, och inte sprungit en mil på vem vet hur länge. Blev ganska (läs: väldigt) impad! Efter denna supersträcka satte vi oss tillsammans med resten av hennes löparlag och mumsade i oss deras picknick som var deras pris för att de sprang i ett lag. Jag snodde åt mig en macka och mandelkubb också fast jag inte ens ansträngt mig, hehe, känns lite som min stil. Till slut promenerade vi hemåt förbi slottet och jag kom hem till en toalettstol som stod ute i hallen och en lapp på badrumsdörren där det stod "stängd". Renoveringen - to be continued. 
 
 
Jennys "jag-har-sprungit-milen-face" och ungefär mitt "så-här-mycket-tycker-jag-om-renoveringar-face"

Lördag

Har haft en väldigt lugn och fin helg hittills. Igår grupparbetade jag på skolan i ca 5-6h innan jag drog hem och käkade min efterlängtade tacos. Såg också Evita som var bra, men inte fantastisk - MEN, jag blev helt såld på Antonio Banderas röst och soundtracket på filmen, så idag har jag hoppat runt i lägenheten och sjungit (läs: skrikit) i takt med tonerna från musikalen. Har varit ut en sväng idag också. Kände mig som en 1800-tals kvinna när jag drog på mig långkjolen och gick till stan har att shoppa garn (ja, garn). Hade egentligen kanske inte råd men efter att mamma hade upplyst mig om att det var min namnsdag tänkte jag "Screw this! det här är min namnsdagspresent till mig själv!". Vädret var dessutom U N D E R B A R T idag! Gick fram och tillbaka till stan i bara linne - och det var nästan för varmt! Det här sommarvädret får gärna hålla i sig läänge! 

 

Trippen till huvudstaden

I helgen tog jag tåget ca 7 mil söderut till vår kära huvudstad för att möta upp mina kära fejk-skåningar, Lisa och Julia! Vi åt gott på restaurang på fredagen för att sedan gråta lite (eller ja, Lisa i alla fall <3) till "En sång från hjärtat" på bio. På lördagen hann vi med lite shopping, återvände till lägenheten för att dumpa handeln och klä på oss lite och sedan drog vi iväg till helgens stora händelse - Justin Timberlake konserten. Vi kom till kön ca 15:30 och vädret var monligt och lite kallt. När Lisa precis hade instagrammat vår tacksamhet över att det i alla fall inte regnade - då började dropparna falla. Vi blev blöta och kalla alla tre men när de tillslut släppte in oss i arenan kl 18 var vi ändå superpeppade. Konserten var svinhäftigt. Trots att jag inte kunde alla låtar osv. bjöd verkligen Timberlake på en show utan dess like! Värt alla kronor! På söndagen sov vi ut lite längre och tog det lilla lugna innan vi mötte upp pappa, Andreas och Mats på en väldigt god japansk lunch. Efter det var det bara till att åka hem igen till mitt fina Uppsala.

Humöret här i mitt fina Uppsala har dock inte varit på topp. Språkhistoria är väl inte världens sexigaste ämne (även om det har sina ljusglimtar ibland) och längtan till sommaren och Norrland är definitivt påtaglig. Jag var ändå ledig idag, vilket var väldigt skönt. Tänkte ta tag i lite skolarbete men det gick ju sisådär. Blev i alla fall klar med den försenade inlämningsuppgiften, och det kändes som det viktigaste. Handlade med Jenny också, vilket både var bra för mitt kylskåp och min sociala sida (som tyvärr inte alltid är så framåt, aktiv och taggad på att hitta på saker). Och nu har jag precis kollat klart på hockeyn. Väldigt glad att det är hockey-vm just nu, piggar upp litegrann. Nu ska jag försöka att röja upp i lägenheten litegrann, får ju finbesök imorgon - pappa hälsar på!


Konsten att längta

När vädret här i Uppsala är grått och trist försöker jag tänka på roligare saker - exempelvis att jag och Lisa om mindre än 100 dagar flyger till San Fransisco, till Emma! Det känns otroligt avlägset på ett sätt, men om jag känner mig själv rätt kommer tiden gå väldigt fort nu framöver. Längtar gör jag i alla fall, om en tok! Vi kommer vara borta i 10 dagar och planen är att vi ska flyga till San Fransisco och sedan bila ner till Los Angeles och San Diego. Jag var ju i New York förra året, och Lisa har ju också varit där, så det ska bli superkul att se västkusten i USA eftersom det är ett sånt stort och häftigt land - speciellt kul också eftersom vi kommer ha världens bästa lokalguide, Emma! Så dessa kalla regniga vårdagar här i Uppsala drömmer jag mig bort till ett varmt land, stora städer och långa stränder - knappt 100 dagar bort.

 

Älskade ledighet!

Gjorde den muntliga tentan i tisdags, fick godkänt och trallade senare hem för att njuta av dessa underbara lediga dagar innan nästa kurs börjar på måndag. Valborg spenderade jag väldigt lugnt. Jag promenerade in till stan för att kolla på forsränningen med Jenny, sedan fikade vi, hon målade och jag satt och njöt av solen och studerade stadens människor. Promenerade hem och spenderade resten av kvällen med att virka och se på TV. Ja, ni läste rätt. Svårt att tro att jag är 21 år ibland, va? Men det har varit så otroligt skönt att bara vara ledig, bara kunna sitta hemma i soffan och verkligen inte göra någonting. Typ som nu, ätit god mat och myser framför Let's Dance, riktigt braiga dagar!


Jag heter Rebecka Vigren, är 19 år och bor i en liten by som heter Docksta. Jag har ett brinnande intresse för fotografering och håller just nu på att starta upp mitt eget företag med inriktning på porträttfotografering.

När jag inte fotograferar tycker jag mycket om att skriva, se på film, umgås eller bara ta det lugnt och lyssna på musik. I min blogg kommer ni få se många foton och glimtar från min vardag. Välkommen hit!

Tillbaka till startsidan